Suomalainen vientihitti: hallussa viidennes maailmanmarkkinoista

Trans Farmin Jyrki Leppälä (vas.) ja Juha Hemminki ovat tehneet kuminasta vientituotteen.

Trans Farmin Jyrki Leppälä (vas.) ja Juha Hemminki ovat tehneet kuminasta vientituotteen.KUVA: LAURI OLANDER/KL

YRITTÄJÄPÄIVÄT Suomessa viljelty mauste on niin hyvälaatuista, että se on valloittanut maailman markkinoita.

Kyse on kuminasta. Kuminan jalostukseen erikoistuneesta riihimäkeläisestäTrans Farm Oy:stä on tullut vahva tekijä maailman maustemarkkinoilla. Se toimittaa viidenneksen koko maailman kuminasta.

 

Jyrki Leppälän ja Juha Hemmingin vuonna 1990 perustama yritys sai valtakunnallisen yrittäjäpalkinnon lauantai-iltana yrittäjäpäivillä Sotkamossa.

Hemminki kertoo, että suomalaisen kuminan menestyksen takana on kaksi keskeistä tekijää. Ensiksikin kumina kasvaa Suomessa suhteellisen hyvin, ja toiseksi laatu on korkea. Kuminan viljely ei kärsi suuremmista kasvitaudeista, ja sen öljypitoisuus on hyvä.

Trans Farmin käsittelemästä noin viidestä miljoonasta kuminakilosta 99 prosenttia menee vientiin. Vientiä on ollut 45 maahan, ja keskeisiä markkina-alueita ovat Eurooppa, Yhdysvallat ja Aasia. Vientiä on ollut kaikille mantereille.

”Viemme kuminaa kaikkiin maihin, joissa sitä käytetään järkeviä määriä”, vientitoiminnasta vastaava Hemminki sanoo.

Käsittelemänsä Kuminan Trans Farm saa sopimusviljelijöitään, joita on noin 800. Kuminan viljelyaluetta on Etelä- ja Keski-Suomi Joensuusta Oulun korkeudelle saakka.

Hemminki sanoo, että markkinat ovat nyt hyvin hallussa eikä viljelijöiden määrää juuri voi lisätä.

”Markkinat ja kapasiteetti ovat täynnä. Nyt tarkoituksemme on lisätä jalostusastetta, ja tarjoamme asiakkaillemme siementen lisäksi myös jauhettua kuminaa.”

Trans Farm investoi myös sterilointilaitteistoon, sillä elintarviketeollisuus haluaa yhä matalampia bakteeripitoisuuksia. Tähänkin saakka Trans Farm on puhdistanut käsittelemänsä kuminan.

”Suurella todennäköisyydellä kaupasta ostettu kuminansiemenpurkki on alun perin meidän tuottamaa. Meidän kuminamme erottaa muista se, että siinä ei ole pölyä”, Hemminki sanoo.

Idea kuminan viljelystä Leppälälle ja Hemmingille syntyi Pohjois-Amerikassa, kun he olivat siellä maatalousharjoittelussa.

”Meillä molemmilla maatilataustaa, ja halusimme ryhtyä tekemään yritystoimintaa alalla. Alusta asti mielenkiinnon kohteena olivat erikoiskasvit, ja mietimme, miten maustekasvien viljely kannattaisi”, Hemminki kertoo.

Alussa miehet kokeilivat kuminan ohella myös muita siemenmausteita, mutta niissä laatu ei ollut tarpeeksi hyvä. He tekivät omilla pelloillaan kokeiluja muun muassa korianterilla, unikolla ja sinapilla.

”Kanadalaisesta ja ranskalaisesta sinapinsiemenestä saa kauniimpaa sinappia kuin suomalaisesta. Kun kuminasta saatiin hyvä sato, keskityimme siihen ja rupesimme laajentamaan toimintaa.”

Kuminan kaksi pääkäyttäjää ovat leipomoteollisuus ja mausteteollisuus. Kuminaa käytetään myös lihateollisuudessa, sillä se on mausteena hyvin monissa makkaroissa.

”Jonkin verran kuminaa käytetään lääketeollisuudessa, sillä se on ollut perinteisesti vatsalääke. Akvaviittien maustamisessa käytetään myös kuminaa. ”